1900-talet: Väster om Saltsjöbaden

I en motion till Stadsfullmäktige år 1900 föreslogs, som tidigare nämnts, att en badplats skulle anordnas vid Sandskogens början i väster. Här tvekade Drätselkammaren på grund av att marken eventuellt skulle användas av militären. Det dröjde därför en tid innan man anordnade ett badställe där.

Konrad Persson tar även upp denna badplats i sina minnen. Han fortsätter sin skildring om sitt badande genom att skriva att: ”det dröjde inte länge förrän jag övergav gjuteristranden. Berodde framför allt på tången, särskilt lukten som ju inte var särskilt angenäm. Jag och mina kamrater flyttade inte till hamnpiren, nån hamnpirsimmare blev jag aldrig, utan längre österut. Första anhalten, men en kort sådan, blev Näbben, dvs udden som går ut öster om Fiskarhusen. Där hade dragonregementet sitt badhus. När skärmarna, träplank öppna mot sjösidan, en för herrar och för damer, sattes upp vid stranden strax nedanför idrottsplatsen, flyttade vi dit. Nu hade vårt välstånd ökat. En enkel baddräkt inköptes. Utan sådan fick inte bada vid skärmarna. En kvinnlig badmästare skötte uppsikten över både dam- och herrskärmen. Och det gjorde hon med den äran.

Kvasten med skaftet var ju närmast avsedd för den mera jordnära renhållningen, men den kunde som nämnts även användas för den mera ”överjordiska”, t ex att i god tid varna karlar som sökte simma in på damernas område eller försökte bada utan baddräkt. Fanns naturälskare som ansåg baddräkt olämplig. Men det gjorde ju inte lagstiftarna i Ystad. Att simma västerut från skärmarna var inte tillrådligt. Där låg dragonernas skjutbana”.


Varmbadhuset, annexet och huvudbyggnaden vid Saltsjöbaden. Vykort från omkring år 1910

Upp:

« | »